Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 30 oktober 2011

Zondag 30 oktober Meijendel



15,7 km; 4 uur 5 min

Clingendael, Waalsdorpervlakte, Meijendel en Wassenaar

We gaan voorbij Den Haag, Leo heeft hier herinneringen en hij wilde de kant op van Meijendel.
Vele brommer en fiets kilometers lagen hier, dus gaan we daar eens lopen. We beginnen aan de Waalsdorperlaan, gaan van daar Clingendael in. Ooit ontwikkelde een welgestelde familie de hofstede Clingendael tot een buitenplaats van allure. Sinds 1954, toen de gemeente Den Haag het landgoed aankocht, is het vrij toegankelijk. Het landgoed kenmerkt zich door een Engelse landschapsstijl met een romantisch, glooiend landschap waarin veel asymmetrische elementen voorkomen. In het park bevindt zich de beroemde ‘Japanse tuin’ (open mei-half juni en oktober), maar ook een ‘oud-Hollandse tuin’. Eveneens bekend is het Sterrebos, waar de rododendrons met al hun kleuren in het voorjaar prachtig bloeien. In het park staan bomen van meer dan 150 jaar oud, die inmiddels enorme afmetingen hebben bereikt.
We lopen de Waalsdorpervlakte op. Hoe vaak hebben we op 4 mei die klok gezien en het monument. Het is indrukwekkend. Het is een fijne plek om te lopen, duinen en bossen. Bij Meijendel wordt het veel drukker met wandelaars. Meijendel (‘del’ betekent duinvallei) behoort tot de zogeheten Jonge Duinen, die vanaf het jaar 1000 zijn ontstaan, terwijl de Oude duinen dateren van 5000 jaar voor Christus. In de 19e eeuw zijn delen van de vallei ontgonnen voor de landbouw. Dat liep echter al snel op een mislukking uit, omdat de voedselarme grond zich niet voor ontginning leende en de zoute zeewind een voortdurende bedreiging vormde voor de gewassen. De tegenwoordig rijke flora en fauna hebben zich pas goed kunnen ontwikkelen na de beëindiging van de 19e eeuwse landbouwontginningen. Midden in de vallei Meijendel ligt naast de boerderij het bezoekerscentrum (Meijendelseweg 40). De boerderij is een van de laatste overblijfselen die herinneren aan de vroegere landbouwactiviteiten. Vandaar lopen we Wassenaar in en vergapen ons toch wel een beetje aan de enorme huizen en dan zie je de grotere nog niet eens.
Het was leuk en zeker de moeite waard om in deze omgeving nog eens te doen, maar dan bij beter weer, want vandaag was het grijs en nat. Maar toch hebben we wel weer genoten van een mooie wandeling.

Geen opmerkingen: