Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

donderdag 1 oktober 2015

Landgoed Slangenburg bij Doetinchem in de Achterhoek


14,2 km; 3 uur 57 minuten

Op Landgoed Slangenburg vind je bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers en weilanden. In het voorjaar zijn de bloeiende rododendrons een lust voor het oog. Het middelpunt van het landgoed is kasteel Slangenburg uit de 17e eeuw. Al in 1326 is er al sprake van een kasteel in de bossen bij Ruurlo. Je vindt hier dan ook stukken middeleeuws muurwerk.

Onze wandeling begint en eindigt bij Restaurant ’t Onland. Deze plek diende volgens de website van het restaurant vanaf 1790 lange tijd als pleisterplaats voor voerlui die er hun paarden lieten rusten. Nu rusten wandelaars en fietsers er binnen of op het terras.
Al snel komt de wandeling in de buurt van de Sint Willibrordsabdij. Wij zien een bord van een urnenbegraafplaats en denken dat het bord van de abdij nog moet komen. We lopen verder en merken dan dat we er voorbij zijn. Dan besluiten we om dat op de terugweg maar te doen. Maar wie het klooster beter wil zien moet de slingerende oprijlaan iets verder inlopen, de wandelroute slaat dus voor het klooster af. De kapel is de hele dag open. Alle gebedsdiensten zijn voor belangstellenden bij te wonen. De abdij is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door Benedictijner monniken. Toen het landgoed door de Nederlandse staat werd afgenomen van de Duitse eigenaar konden de Benedictijnen een klein gedeelte van het landgoed kopen om er een klooster te bouwen.

Het kasteel Slangenburg, waar we even later langs wandelen, is momenteel in gebruik als gastenverblijf van het klooster. Het huis stamt grotendeels uit de 17-de eeuw. De laatste particuliere bewoner was de Duitse familie Passmann. Ondanks dat de familie erom bekend stond tijdens de oorlog veel voor het landgoed en de mensen die er werkten gedaan te hebben, werd het gehele bezit door de Nederlandse staat afgenomen. Het familiekerkhof, mocht de familie na de verbeurdverklaring in erfpacht houden. We lopen nog een heel eind over het landgoed en komen later vlakbij het kasteel. We lopen even langs de bijgebouwen, er is een landschapswinkel met allerlei Achterhoekse producten en een koetshuis waar je iets kunt drinken. Wij lopen verder en proberen de route naar de abdij te vinden, maar dat lukt niet. We zijn al wat te ver doorgelopen en besluiten dan om maar door te lopen. We sluiten de wandeling af bij 't Onland met een lekkere beker chocolademelk met slagroom.

En het was weer een prachtige dag met een stralende zon aan een knalblauwe hemel. Prachtig, zo'n midweekje.

Een oude schuur omgeven met Duizendknoop
Een Grote Sponszwam
Harslakzwam 
De Achterhoek
Deze eik staat mooi te wezen
Meidoornbessen plukken voor mijn verzameling
Nog meer zwammen
Oranje Buiskussentje 
Mooi hoedje
Het water om het kasteel
De bijgebouwen met koetshuis en landschapswinkel
En Kasteel Slangenburg in volle glorie

Geen opmerkingen: