Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zaterdag 25 mei 2013

Brielle


 9,7 km; 2 uur 11 minuten

Vandaag beloofde het een droge dag te worden. Ik ga niet veel zeggen over het weer, maar dat je op 25 mei met een winterjas aan loopt zegt denk ik genoeg. Gisternacht heeft het in het oosten van ons landje  gevroren. We verlangen allemaal naar temperaturen die ruim boven de 12 - 13 graden van nu liggen.

We hebben een stukje gelopen bij Brielle. Het is echt een mooi vestingstadje met stadswallen, kanonnen en een hele grote kerk. We lopen langs het beeld van Jan Pietersz Coppelstock, hierbij zijn verhaal:

Jan Pietersz Coppelstock was de veerman die een belangrijke functie heeft vervuld in het hele 1-april verhaal. Hij onderhield de veerverbinding tussen Brielle en Maassluis en hij was het die in de vroege morgen van die dag in het jaar 1572 de schepen van de Watergeuzen in de Maasmond ontdekte. Hij ging aan boord van een van de schepen en werd naar de leider van de groep admiraal Lumey gebracht. Na mededelingen van Coppelstock dat de stad op dat tijdstip slecht verdedigd was achtergelaten door de Spanjaarden de opdracht aan de vroede vaderen van de stad mede te delen dat de Watergeuzen voor de poorten van Den Briel lagen en dat zij de stad "In naam van Oranje" in wilden nemen. Als bewijs gaf hij hem de zegelring van Bloys van Treslong (een Brielse Watergeus) mee. Aldus geschiedde. Het stadsbestuur was echter Spaansgezind en kon niet besluiten wat te doen. Met als gevolg dat in de late namiddag de noordelijke stadspoort gerammeid werd en Den Briel door de Geuzen werd ingenomen op de Spanjaarden.

Leuk zo'n achtergrondverhaal. Wij hebben weer een leuke wandeling gemaakt, vanaf volgende week gaan de we weggetjes op Zakynthos weer verkennen, dan waarschijnlijk met andere temperaturen en misschien, heel misschien is ná onze vakantie de zomer ook in Nederland aangekomen.




Jan Pietersz Coppelstock

Geen opmerkingen: