Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 26 juli 2015

Belgie, Beerse: het Steenbakkerspad


9,3 km; 1 uur 57 minuten

Vandaag gaan we even naar België. Er woont een oud-collega van Leo in Schoten bij Antwerpen en Leo heeft afgesproken een keertje bij haar en haar man langs te komen. Wij zouden om 14.00 uur bij heb zijn en dus hebben we wel tijd om een klein wandelingetjes te maken. En dat wordt het Steenbakkerspad in Beerse.

Het oudste document waar de naam Beerse in voorkomt dateert van 1187. Toen schonk de bisschop van Kamerijk de inkomsten van de parochie van Beerse aan de vrouwenabdij van Groot-Bijgaarden. In 1187 had Beerse dus al een kerk. Daardoor mag worden aangenomen dat deze gemeente al veel langer bestaat.

We wandelen dus door Beerse heen en komen wat later aan bij het kanaal Antwerpen-Turnhout, ook wel kanaal Dessel-Schoten genoemd. In het verleden werden er veel steenbakkerijen langs dit kanaal gebouwd en de stenen konden dus goedkoop vervoerd worden over het water. Rond 1965 waren er hier 22 steenbakkerijen, nu nog maar een stuk of 3.
We komen er langs één en van achter de hekken zien we de stapels stenen liggen. Van het kanaal duiken we de bossen rond Beerse in. We komen langs kleine meertjes en vennetjes en ik vind het steeds weer leuk om langs het water te lopen en dat doen we dus. Vanuit de gemeentebossen lopen we bosgebied "De Huffelen" in. Ook daar is het heerlijk struinen. Met een grote bocht komen we dan Beerse weer binnen en lopen dan langs een aardbeienautomaat. Nog nooit gezien zoiets. We kopen dus een bakje en de aardbeien zijn prima, heerlijk vers en zoet. Even later bij de parkeerplaats zien we dat daar ook een broodautomaat staat, toch wel handig. 

En de aardbeien? Ze waren op voor we bij de auto aankwamen :)

Ja,ja naar Belgie vandaag
Leuk, die knalblauwe luiken
Het Kanaal Turnhout-Antwerpen, ook wel Kanaal Dessel-Schoten genoemd
"Heksenkuil"
De Huffelen
en nog een keer
Kapel Merksplasseweg                        Kapel Vossebrugstraat
Kunstwerk Jan Vaerten
Brievenbussen in alle soorten en maten
Een aardbeienautomaat? Ja, echt! En echte verse, heerlijke, zoete aardbeien

Geen opmerkingen: