Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

vrijdag 10 maart 2017

La Palma: Ruta de los Volcanes


17,5 km; 7 uur 18 minuten

Ruta de los Volcanes (tekst overgenomen van de website van Natour-trekking)
Ik heb stukjes cursief gezet omdat het vandaag onder ons wat nevelig was en we dus niet echt een heel goed zicht hadden naar beneden, maar gelukkig hebben we de genoemde dingen wel kunnen zien in 2014 toen we de tocht ook gemaakt hebben. Bleef over dat het ook vandaag een prachtige wandeling was, met toch spectaculaire uitzichten naar alle kanten.

De wandeling over de kam van de Cumbre Vieja behoort tot de spectaculairste natuur-belevenissen op La Palma, terwijl het tegelijkertijd een sportieve uitdaging is.
Tijdens onze wandeling door het bizarre lavalandschap, dat in de loop der tijd door ontelbare vulkanen gebouwd is, ligt het grootste gedeelte van het eiland aan onze voeten.

We beginnen in het pijnbomenbos bij Refugio Del Pilar, een rustieke rust- en grillplaats, die bij de Palmeros zeer in trek is wanneer zij er in weekend met de hele familie op uit trekken.
Vanaf hier laten we de beschaving voor enkele uren achter ons. Na een langdurige beklimming in de schaduw die het bos ons biedt, hebben we boven de boomgrens een vrije blik naar alle kanten: het panorama reikt van Santa Cruz via Tenerife en La Gomera tot Puerto Naos, de gehele Aridane vallei en verder tot de Calderarand en de Cumbre Nueva, waar zich het fascinerende natuur schouwspel van de wolkenwaterval afspeelt.
Voor ons strekt zich het kale vulkaanlandschap van de Cumbre Vieja (oude bergkam) uit. Een niet erg toepasselijke naam, omdat het qua ontstaansgeschiedenis het jongste deel van het eiland is, waar nog altijd actief vulkanisme heerst.

Het is het resultaat van een eindeloze serie vulkaanuitbarstingen die zich al vele duizenden jaren voortzet. Dit proces is nog geenszins voorbij. De lavastroom van de uitbraak van de San Juan vulkaan in 1949 is duidelijk te volgen tot aan de kust bij Puerto Naos.
Het hoogste punt van deze wandeling wordt gevormd door de vulkaan Deseada II (1932 m).
Het kleurenpalet varieert van zwart en bruin via geel en rood tot lila en paars. De silhouetten van de vulkaankegels her en der in het landschap vormen een bijzonder contrast.
Na de wondermooie vulkaan Martin, met een fantastisch uitzicht op de zuidpunt en op de zoutmijnen, begint een onstuimige afdaling door een diep veld van lava-as.

Door een lichtdoorlatend  pijnbomenbos en langs wijnvelden bereiken we, vele indrukken rijker, het wijnbouwplaatsje Los Canarios.

Refugio Del Pilar


Waar zullen we eens heen gaan?

Een soort van de Palmarese Paardenbloem

In nevelen gehuld de Caldera de Taburiente










Deze kwam heel dicht bij zitten toen we gingen zitten om iets te eten, in de hoop die hij iets zou kunnen verschalken. Jammer, maar alle afval ging weer in de rugzak.





Op de achtergrond van het dorp Los Canarios de vulkaan Teneguia, die in 1972 nog is uitgebarsten



En we denken dat we nu wel even moeten douchen voordat we weer aan het diner mogen verschijnen ...

Geen opmerkingen: