Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zaterdag 5 oktober 2013

Van Valkenburg naar Maastricht

Wat mensen al niet doen om een stukje te lopen. Om 7.42 uur met de trein van Veenendaal, via Utrecht en Maastricht naar Valkenburg. Dan van Valkenburg naar Maastricht lopen en daarna om 18.52 uur weer de trein naar huis om daar om 21.55 uur weer binnen te stappen.

Bekijk en download de track

25,1 kilometer; 6 uur 56 minuten

Tegen kwart voor acht vertrekt de trein van Veenendaal de Klomp, we stappen over in Utrecht op de Intercity naar Maastricht. Daar ruilen we de NS om voor het Veolia-treintje om in Valkenburg te komen. We hadden treinkaartjes gekocht bij Blokker, voor 15,50 een hele dag vrij reizen bij alle vervoerders. En dat is nog eens te doen als je eens gek wilt doen.

We komen om iets voor elf in Valkenburg aan en gaan meteen binnen bij een brasserie in het centrum, want in beide treinen vanaf Utrecht waren de toiletten kapot. De Intercity was misbruikt als nachttrein door jongeren volgens conducteur, maar de knul die naast ons zat zei: misschien waren het wel dronken oude mannen. Ach ja, kan ook natuurlijk. In ieder geval hadden wij echt een toilet nodig. En dus ook maar even een kopje koffie gedronken met een heerlijk stukje vlaai. Lopen we er wel weer af.
Dan beginnen we de wandeling, al in Valkenburg lopen we langs de Geul en dat doen we verderop ook nog een stukje. We komen langs kastelen en lopen over prachtige paadjes. Soms een stukje klimmen of dalen, maar eigenlijk valt het ons erg mee. De herfst laat z'n kleuren al een beetje zien.
Veel kapelletjes langs de weg, dat is echt heel anders dan in het midden en noorden van ons land. Daarbij het heuvelachtige landschap en je hebt echt het gevoel dat je in buitenland zit, leuk hoor. We lopen dwars door weilanden en langs akkers, we komen door een paar dorpjes: Scheulder en Cadier En Keer.
En dan naderen we Maastricht, het is vijf uur. We lopen langs de Maas en gaan dan over de Hoge Brug naar het centrum. Maastricht is echt een oude stad, de vestingwallen en allerlei oude gebouwen getuigen daarvan. We lopen langs prachtige gerestaureerde huizen. We komen langs de St.Janskerk en de St.Servaas basiliek en even later lopen we over het Vrijthof. Het is er druk op de terrasjes, want inmiddels is de zon echt wat meer aanwezig. Dan weer over de Maas en door een winkelstraat. We zijn om zes uur bij het station en besluiten er tegenover nog even een hapje te eten. Dat wordt een bijzondere ervaring.
We worden uitvoerig en blij begroet door de eigenaars van de brasserie, meneer is goed bezig, maar mevrouw heeft om deze tijd al het één en ander aan alcohol naar binnen gegoten, te oordelen naar de 'kegel' van Maastricht tot Groningen die ze bij zich draagt. Dat is goed te merken, Ze begint met iedereen de idiootste gesprekken en lacht zich helemaal dubbel. Of we van de Mount Everest komen? Of wij wel van elkaar houden? Dat is me nou nog nooit gevraagd in een restaurant. Maar het was heel gezellig en de saté was goed. Een ijsje toe en we willen weer naar de trein. De mevrouw neemt innig afscheid, pakt mijn beide handen en wil toch wel een heel klein kusje. Ik kreeg er in ieder geval één op mijn wang. Lachend gaan we weg.
Tegen 7 uur vertrekt de trein en dan zijn we rond 10 uur weer thuis in Veenendaal. Een heel lange dag, maar heel leuk en zeker voor herhaling vatbaar.

Station Valkenburg
Leuke beelden op de bruggetjes over de Geul
Geul
De Geul buiten Valkenburg
Herfstkleuren en zwammen in schutkleuren
Kasteel Genhoes
Kasteel Schaloen
Dwars door de weilanden
Mooie kleuren
En hier ook al
Paddenstoeltjes op een omgevallen boom
Limburg en mergel
Deze maiskolf is er klaar voor
Mooie paadjes
ook hier
Bonnefantenmuseum in Maastricht
De Maas
Vestingwerken
en torens
Mooi doorkijkje
Leuk
Mooi gerestaureerde huizen
St.Servaas (links) en St.Jan
Stadhuis

Geen opmerkingen: