Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

woensdag 17 september 2014

Dagje cultureel en wetenschappelijk bezig zijn

We hebben weer heerlijk ontbeten vanochtend en we gaan het vandaag anders aanpakken. We gaan op verschillende plekken eens even kijken. Vanochtend gaan we naar kamp Westerbork. Vanaf het infocentrum loopt er een mooie wandelroute naartoe. Het eerste deel van de route heet het Melkwegpad, er wordt van alles uitgelegd over de planeten in ons zonnestelsel en er worden duidelijke voorbeelden gegeven. De verschillende planeten laten ze zien in de juiste verhouding, qua grootte maar ook qua afstand van elkaar en van de zon. Heel leuk om het eens zo te bekijken. We komen langs een hele rij grote schotelantennes. Het is een imposant gezicht. Er staan ook twee kleinere schotels, op ongeveer 50 meter van elkaar. Als je daarbij gaat staan met je gezicht naar het centrum van de schotel, dan verstaat iemand die bij de andere schotel staat, gefluisterde woorden alsof je vlak naast hem staat.
Dan zijn we bij kamp Westerbork: een plaats waar we 102.000 x de moord op een mens herdenken. Indrukwekkend. Leo en ik zijn hier nog nooit geweest, nu kunnen we alleen maar stil zijn. Het is prachtig weer, de zon schijnt en de lucht is blauw en toch geeft deze omgeving een bedrukt gevoel. Op de appèlplaats is een gedenkplek gemaakt met 102.000 kleine steentjes. Het is goed om te herdenken en om te beseffen dat er niet heel veel is veranderd in al die jaren. Mensen maken er nog steeds een puinhoop van.
We wandelen via een andere weg terug naar de auto en gaan dan iets luchtigers doen. We rijden naar het dorp Orvelte. Het ziet er hier nog uit als jaren geleden, alleen boerderijen. Er worden hier regelmatig demonstraties gegeven van allerlei oude ambachten. In veel boerderijen zijn winkeltjes gekomen waar ze de toeristen vragen om iets te kopen en hun portemonnee te trekken. Wij houden het met dit mooie weer alleen bij een drankje en een ijsje. Dan vinden we het wel mooi geweest. We rijden terug naar ons huisje en zitten nog een tijd lekker in de tuin. Voor vandaag is het mooi geweest, morgen is er weer een dag.
Kamp Westerbork 8,1 km, Orvelte 2,4 km

De fluisterschotel
Ons zonnestelsel aanschouwelijk gemaakt
Schotelantennes, samen vormen ze een radiotelescoop

Niets aan toe te voegen
102.000 steentjes
Herkent iedereen deze stop?
Prikkeldraad rond de barakken
De barak waar Anne Frank een tijd was
Wij wandelen verder
Winkeltje in Orvelte
Orvelte
Orvelte
Orvelte
Het toetje van de dag

Geen opmerkingen: