Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 21 september 2014

Landgoed Staverden en Elspeet


22,3 km; 6 uur 10 minuten

We hebben zin in een lekkere lange wandeling over de Veluwe. De kilometers zitten tenslotte al in onze benen, dus dat moet kunnen. Het wordt een Groene Wissel wandeling, dat zijn wandelingen die uitgezet zijn vanaf een station of bushalte, vandaar dat 'wissel'. Deze wandelroute laat ons de vele kanten van de Veluwe zien: stille bossen, uitgestrekte heidevelden, vele beekjes, romantische landgoederen, een prachtig kasteel en een landbouw-enclave.
Over mooie paden wandelen we  door het uitgestrekte Leuvenumse Bos met veel leuke beekjes en over de Elspeetse heide. Hier op de Veluwe is de heide nog mooi paars. Hier ergens moeten we toch onze paraplu even opsteken, want we krijgen een klein buitje, maar meteen erna is het weer mooi. We komen ook langs akkers, waar de mais nog steeds staat mooi te zijn. Dan komen we aan in Elspeet. Gelukkig is het "Oud Veluws Eethuis" geopend op deze mooie zondagmiddag, want op deze lange wandeling willen we toch nog wel een lekker ijsje eten. Dan lopen we verder en komen langs de landbouw-enclave Kleine Kolonie met mooie Veluwse boerderijen. Verder gaan we over leuke paden en we kruisen nog meer beekjes en zijn inmiddels aangekomen op Landgoed Staverden. Na bijna 6 uur komen we bij de kasteeltuinen, het waterrad en het watervalletje van kasteel Staverden. Het is hier druk. Het blijkt dat we in de kleinste stad van de Benelux en één van de kleinste steden van de hele wereld lopen. Dit plekje heeft ooit stadsrechten gekregen, maar is nooit tot een echte stad uitgegroeid. Een aantal jaren geleden had het 40 inwoners. Niet echt stads.
Wij hebben een prachtige wandeling gemaakt, heel afwisselend en het was ook nog heel goed weer.

Boven én onderkant zijn mooi
Zwammetjes op hout
Tondelzwammen op dode bomen
Doorkijkje
Hierdense beek
Nog meer zwammen
en nog een beekje
Mooi plaatje
Regendruppels aan een tak
Elspeetse heide
Prachtig paars
Elspeet
De Elspeetse molen
Rups van de Meriansvlinder, wat een beauty
Bij de Kleine Kolonie
Staveren
Kasteel Staveren met een watervalletje

Geen opmerkingen: