Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

donderdag 18 september 2014

Wittelte, Havelte, Uffelte en over hunebedden en vlinders


23,3 km; 6 uur 44 minuten

Na een redelijk rustig dagje gisteren, gaan we vandaag weer een wat langere wandeling maken. We rijden een klein stukje naar het zuiden en stoppen in Wittelte. Vandaar moeten de benen het weer doen. Het is ook hier een prachtig Drents landschap. Het helpt natuurlijk ook dat we alweer prachtig weer hebben. Zomerse temperaturen vandaag, zo'n 25 graden. Heidevelden, bossen, meertjes en vennetjes wisselen elkaar af. Zo nu en dan moeten we een heel klein beetje klimmen. Dat komt omdat we in de buurt komen van de Havelter"berg",  Deze "berg" is wel zeker 17 meter boven NAP. Dus dat wel even klimmen :) . Op onze route lopen we langs twee hunebedden en dan lopen we door een bos waar ineens een gevlochten vliegtuigje in de bomen hangt. Het blijkt dat er in de 2e wereldoorlog een Duits militair vliegveld in de buurt was. De geallieerden hebben dat geprobeerd te vernietigen met bommen. Die bommen hebben her en der diepe kraters achter gelaten. Veel zijn er veranderd in poelen en kleine meertjes, kikkers, salamanders maar ook vogels maken er dankbaar gebruik van.
Dan komen we langs vlinderparadijs 'Papiliorama'. Bij binnenkomst worden we gewaarschuwd voor de tropische temperaturen binnen. Nou, die waarschuwing is niet voor niets, het is echt bloedheet binnen en heel vochtig. Druppels warm water vallen van de bladeren op je armen. Binnen een minuut lopen de zweetdruppeltjes aan alle kanten van ons lichaam. Maar er zitten mooie vlinders, dus toch leuk om te zien. We waren van plan om hier iets te drinken, maar het ziet er niet echt gezellig uit, dus lopen we maar verder en komen na een paar kilometer in Uffelte aan. Ook al weer zo'n authentiek Drents dorp, allemaal grote boerderijen, wel een paar modernere huizen, maar geen hoogbouw. En in dit dorp ligt aan de Dorpsstraat Herberg De Roskam. Daar tracteren we onszelf op een drankje en natuurlijk op een ijsje. Het wordt bijna traditie. Het wordt een ijs met huisgemaakte boerenjongens (rozijnen in brandewijn). Dan lopen we de laatste kilometers en die vallen ons vandaag zwaar. We zijn blij dat we bij de auto aan zijn gekomen. Thuis lekker even douchen en dan gaan we om half 8 naar Landhotel Diever voor een heerlijke maaltijd, met voorafje en toetje en koffie. De afsluiting van een heerlijk midweekje. Het was weer super gezellig, wij hebben met volle teugen genoten.

Startpunt Wittelte
Daar gaan ze weer
Heideveld en een vennetje
Een meertje in het Holtingerveld
Hunebed bij Havelte
Vliegtuig in de boom
In het vlinderparadijs 'Papiliorama'
Een hoefsmid aan het werk 
Uffelte

IJs met boerjongens en advokaat

Binnen sparen ze koffiemolens
Deze zagen we ook nog

De afsluiting van een heerlijk midweekje bij Landhotel Diever

Geen opmerkingen: