Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

vrijdag 28 augustus 2020

Midden en noord Griekenland dag 3 Thessaloniki

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt vermaken we ons eerst een paar uur bij het zwembad. 
Rond half 4 gaan we wandelend op weg naar het oude centrum en de kust van Thessaloniki. 18,5 km wordt het. 

Vanaf het hotel moeten we eerst over een drukke weg lopen richting de stad, als we daar zijn lopen we door allerlei steegjes, straatjes en straten en kijken om ons heen. We komen als snel langs gedeeltes van de oude stadsmuur. Dan gaat het richting haven. Via via komen we op de boulevard en het Aristotelesplein. terecht en zien in de verte de Witte Toren al. Deze toren werd in de 15e eeuw pas gebouwd op de plek waar de Byzantijnen in de 12e eeuw al een kasteel hadden gebouwd. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, zo was het een tijd een gevangenis voor zwaar gedetineerden. De witte toren ligt aan de haven en fungeert tegenwoordig als museum. In de Witte Toren is een tentoonstelling gewijd aan de stad Thessaloniki en haar geschiedenis gedurende verschillende periodes.
Even voorbij de toren staat een groot standbeeld van Alexander de Grote. Zijn monument ligt in een van de meest populaire gebieden van Thessaloniki in Nea Paralia direct aan zee. Alexander werd Geboren in 356 v.Chr. in Pella Macedonië. Hij was de zoon van koning Phillip de 2e van Macedonië en had het voorrecht door een van de grootste filosofen aller tijden, Aristoteles, te worden opgeleid. Alexander erfde de troon van het (Grieks!) Macedonische koninkrijk direct na de moord op zijn vader in 336 v.Chr. Tot zijn dood in 323 v.Chr. in Babylon had hij al een enorm rijk gecreëerd dat zich uitstrekte van Thracië en Macedonië tot in Egypte en India.
Er zijn veel belangrijke bezienswaardigheden te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten. Zo bouwde de Romeinse Keizer Galerius de beroemde Galerius Triomfboog waarvan de ruïnes te zien zijn aan de Egnatia weg. Het is een van de populaire bestemmingen van de stad, voor zowel de lokale bevolking als toeristen. De boog werd in opdracht van keizer Galerius als triomfmonument gebouwd om de zegevierende veldtocht tegen de Sassaniden in 298 na Christus en de verovering van hun hoofdstad Ctesiphon te vieren.
Even verderop ligt de Rotunda, ook in opdracht van die keizer gebouwd. De Rotonda had als mausoleum moeten dienen, uiteindelijk werd het de Christelijke kerk van Agios Georgios. De Rotonda is gebouwd in 306 na Christus door de Romeinen en is een van de oudste religieuze plaatsen van de stad.
We komen op onze wandeling langs de Agia Sofia. De Agia Sofia is een kleinere maar identieke versie van de grote Agia Sofia kerk (momenteel dus weer een moskee) in Constantinopel (Istanbul).
En even daarna komen we langs de kerk van Agios Dimitrios. De kerk is gebouwd in de vijfde eeuw. Agios Dimitrios wordt door de lokale bevolking om religieuze, historische en artistieke redenen beschouwd als de belangrijkste kerk van Thessaloniki
Daarna dwalen we weer terug naar de boulevard aan de kust, want daar willen iets eten. We vinden een restaurant aan het Aristotelesplein. En na het eten lopen we rustig weer door de stad en het laatste stuk over de drukke weg naar ons hotel.

Stukje stadsmuur meer daarachter Thessaloniki

Meer muur

Smalle straatjes

Aristotelesplein

Witte Toren

Alexander de Grote

Galerius Triomfboog

Rotunda

Agia Sofia

Kerk van Agios Dimitrios




Geen opmerkingen: