Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 13 juli 2014

Zondag even naar de Blauwe Kamer



Op deze zondagochtend moet ik werken en vanmiddag lijkt het erop dat er wel wat flinke buien zullen vallen. We kiezen er dus voor om niet een lange route te lopen. We gaan weer eens naar de Blauwe Kamer, een prachtig natuurgebied tussen Rhenen en Wageningen. We waren er al eens in augustus 2010, maar als je weet dat het ergens erg mooi is dan moet je gewoon vaker gaan.

Uit de online-folder van de Blauwe Kamer: In de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. De zomerdijk is in 1992 afgegraven, zodat het gebied regelmatig overstroomt. Deze rivierdynamiek geeft het landschap vorm en heeft grote invloed op de vegetatie. Er zijn moerassen ontstaan en bloemrijke graslanden met soorten als kruisdistel en kattendoorn. Op diverse plaatsen groeit inmiddels wilgen‐ en essenbos (ooibos) tussen de Meidoornstruwelen. Het rivieroeverreservaat is een nieuw leefgebied geworden voor vogels als de visarend, lepelaar, zilverreiger, taling, kwartelkoning, aalscholver en vele soorten steltlopers.

En het is er in deze tijd van het jaar inderdaad prachtig. Er bloeien allerlei planten, bloemen en kruiden. De oude steenfabriek die er stond is nu niet veel meer dan een ruïne. De fabriek draaide van 1880 tot 1975, nu wordt hij bewoond door vleermuizen en groeien er bomen en struiken in.
In de Blauwe Kamer lopen Galloway-runderen vrij rond, de Konikspaarden hebben we vandaag niet gezien, maar ze zijn er wel. Vanuit de vogelkijkhut, zagen we Aalscholvers en Lepelaars. Het is daar een heel mooi stukje natuur en ik denk dat de foto's voor zich spreken.


Een bij op een distel
We moesten even kijken hoe we hier doorheen kwamen, een redelijke blubberboel
Mooie paadjes tussen het bloeiende koolzaad
Paars en geel
Op het Boerenwormkruid wordt aan de voortplanting gewerkt
Moerasgebied
Aalscholver
Een hele familie Lepelaars
Deze laat zijn 'lepel' goed zien
Mr. Galloway
en deze kleine slaapt rustig ondanks de vliegen op zijn kop
Mooi kijkje over de Blauwe Kamer met de Grebbeberg op de achtergrond
De steenfabriek is in 1975 gesloten, er wonen nu vleermuizen
Een prachtige stam
Ook al zo mooi
Het zijn leuke paadjes waar we lopen
Geel, groen, geel, groen
Nog zo'n mooie: Dipsacus
In de verte de kerktoren van Rhenen
En hier het pontje naar Opheusden

Geen opmerkingen: