Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

maandag 31 oktober 2022

Terug dag 10 Van Veles, Noord Macedonië naar Ohrid, Noord Macedonië 198km

We rijden vandaag maar 198 km, we rijden naar het Meer van Ohrid, om daar ook een stukje te wandelen. We zijn al vroeg in Ohrid doordat we al heel vroeg wakker waren nog door het ingaan van de wintertijd. Maar gelukkig kunnen we al wel inchecken in het hotel en onze bagage uit de auto halen. Daarna gaan we meteen aan de wandel. Het Meer van Ohrid wordt het mooiste meer van Macedonië genoemd. Het heeft vele tinten blauw. Het behoort tot de oudste meren van de wereld en zou het oudste zijn van Europa. Het inderdaad mooi en het oude gedeelte van Ohrid ligt mooi tegen een heuvel aan. We klimmen eerst naar het hoogste punt van de wandeling, Ford Samuel, dat ooit gebouwd werd door Samuel van Bulgarije en het is meer dan 1000 jaar oud. We lopen om de vestingsmuren heen en komen dan bij een kapel, de Sveti Jovan Kaneo die is gewijd aan de apostel Johannes. Deze prachtige kerk ligt waarschijnlijk op de mooiste plaats in Ohrid. Hij is namelijk gebouwd op het deel van de heuvel die het verst in het meer staat. Hierdoor is de kerk op drie plaatsen omgeven door water. Dit zorgt voor een prachtig effect. De Sveti Jovan Kaneo behoort dan ook tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Ohrid. Het is niet precies bekend hoe oud dat deze kerk is. Er wordt aangenomen dat hij uit de dertiende eeuw stamt aangezien hij op meerdere documenten in de veertiende eeuw al genoemd wordt. Daarna lopen we via allerlei kleine straatjes, houten plankiers en paden weer naar de haven van Ohrid, waar we een terrasje vinden om een ijsje te eten en een cola te drinken.

Oud Ohrid vanaf de boulevard voor ons hotel

Het antieke theater in Ohrid

De vestingmuren van Fort Samuel

De Sveti Jovan Kaneo kapel

Kleine straatjes

Houten plankiers langs het water

Een lange ketting en natuurlijk slotjes



Geen opmerkingen: