Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 24 september 2017

Praag, de oude stad

Aan de hand van de foto's nemen we je mee op onze wandeling door Praag.


Een steen kopen, je wens erop schrijven en dan bouwen ... samen met anderen


Het Oude Stadsplein. De Stareměstské náměstí is het belangrijkste plein van de Oude Stad. Zowel (feestelijke) aankondigingen als onthoofdingen hebben in het vroege verleden hier plaatsgevonden. Hier gebeurde het allemaal. Pas rond de negentiende eeuw ging er het één en ander veranderen. Er werd langzaam bijgebouwd en het plein werd ondertussen ook gebruikt voor demonstraties en steeds meer culturele festiviteiten. 


Astronomisch uurwerk van Praag. Door de hordes toeristen die zich voor dit uurwerk installeren, weet je precies waar je moet zijn. Op het Oudestadsplein ‘Staroměstské náměstí’ is een historische uurwerk geïnstalleerd op gevel van het oude raadhuis. De middeleeuwse astronomische wijzerplaat geeft behalve de tijd ook de stand van de zon en de maan aan. Het meest bijzondere moment is echter wanneer de parade van apostelen zich boven de klok laat zien. De deurtjes gaan elk uur opnieuw open. Het astronomische uurwerk werd ontworpen door klokkenmaker Mikuláš z Kadane en de wetenschapper Jan Šindel.



Karel kijkt neer op zijn Karelsbrug. De oude Karelsbrug ‘Karlův most’ met zijn vele beelden, zorgt voor een directe verbinding tussen de Oude Stad en de wijk Malá Strana. De vele bezoekers die deze ‘Karlův most’ bezoeken of passeren zijn allen onder de indruk. Dit komt niet alleen door de beeltenissen van allerlei heilige figuren. Vanaf de brug heb je namelijk fantastisch uitzicht over de Vltava en de stad. 


Uitzicht op de Praagse Burcht vanaf de Karelsbrug over de Moldau.


Op de Praagse Burcht. De omgeving van deze burcht neemt ons mee terug in tijd. Er zijn binnenpleinen, paleizen en kerken te bewonderen.


De koninklijke residentie en presidentieel paleis, gelegen op de Praagse Burcht.


Mooie straatjes op de Praagse Burcht.


In het park op de Praagse Burcht


De Praagse Burcht. De oudste delen van dit meesterlijke bouwwerk van Praag werden al in de negende eeuw gebouwd. Sindsdien mag het de grootste burcht van de wereld worden genoemd. De ‘Pražský hrad’ zoals de burcht in het Tsjechisch wordt genoemd, heeft dus al heel wat rumoerige tijden doorstaan. De hoge ligging op de Hradčany heuvel zorgt ervoor dat de burcht en de kathedraal al van veraf te bewonderen zijn. Door de jaren heen is er regelmatig wat aangepast en bijgebouwd, waardoor je er verschillende bouwstijlen in kunt herkennen.


Vanaf de Praagse Burcht een prachtig uitzicht over de Moldau met twee bruggen, de verste brug is de Karelsbrug.


Sint-Vituskathedraal. Door de hogere ligging op de Hradčany burchtheuvel prijkt de Sint-Vituskathedraal hoog boven alles uit. De grondvesten van dit historische bouwwerk dateren uit de veertiende eeuw. Ruim zeshonderd jaar heeft men gebouwd om de Sint-Vituskathedraal te verwezenlijken tot hoe wij het nu kunnen bezoeken. Opmerkelijk bezienswaardigheden zijn de koninklijke crypte, het hoogaltaar, de gouden portaal en de St. Wenceslauskapel.


De Koninklijke tuinen

Gelegen in Letná Park, net buiten de oude stad, werd deze reusachtige metronoom ontworpen door Vratislav Novak en geïnstalleerd in 1991. Het werd opgericht op een plek die eens bezet werd door een monument voor Joseph Stalin. Dit is de reden waarom het omringende gebied vaak wordt aangeduid als "Stalin". Deze functionele metronoom dient nu als een populaire ontmoetingsplaats en biedt een prachtig uitzicht op de stad.


En nog een keer het Oude Stadsplein.

Geen opmerkingen: