Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

donderdag 7 maart 2024

Dag 9 Masai Mara

Wekker 6.30, ontbijt 7 uur, vertrek 8 uur.

Het is vandaag weer een reisdag met dit verschil dat we 's middags een bezoek zullen brengen aan een Masai dorp. De Masaï zijn veruit de bekendste stam van Oost-Afrika. Het gebied waarin ze leven loopt ten westen van Nairobi via de zuidkant richting Mount Kilimanjaro. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun lange slanke bouw en hun kleding; fel rode of blauwe toga-achtige gewaden. Ook hebben zij een gat in hun oorlel. De Masaï zijn van oorsprong een nomadenvolk. Ze trekken rond met hun vee, veel vee betekent status en welvaart.In de Masaï-samenleving spelen leeftijd en rituelen een belangrijke rol. Afstamming van de vader is belangrijk. Hoe zijn leven eruit ziet, ligt voor de Masaï-man van tevoren al voor een groot deel vast. Dat bepaalt de traditie. Leeftijd is daarbij de bepalende factor.

- Als ze 4 en 5 zijn krijgen Masaï-mannen de verantwoordelijkheid over de lammeren, kalveren en kleine kinderen.

- Op 6-jarige leeftijd worden er gaten gemaakt in hun oorlellen. Ze krijgen nu de verantwoordelijkheid voor de oudere dieren.

- In de pubertijd worden ze besneden zonder verdoving.

- Na een korte periode worden ze juniorkrijgers. 

- Tussen de 16 en 19 jaar worden de krijgers van hun haar ontdaan en tot de ouderen gerekend.

- Als ze achterin de 30 zijn behoren ze tot de stamoudsten.

- Na hun dood worden ze in het veld gelegd zodat hun stoffelijk overschot kan worden opgegeten door hyena’s. Alleen profeten krijgen een graf. 

Door de regering is er een aantal dorpen uitgekozen om toeristen te ontvangen. We betalen ervoor om het te mogen zien. Als de truck aankomt wordt een traditionele dans uitgevoerd. We krijgen hun dorp te zien en mogen zelfs in één hut kijken. Dan laten ze nog zien hoe er vuur werd gemaakt. Na afloop worden we over een klein marktje geleid waar allerlei zelf gemaakte souvenirs worden verkocht. En dus koop ik een koelkastmagneet. Dan rijden we verder naar Sentrim Mara Tented Lodge. We slapen vannacht en morgennacht in luxe tenten. Er komt ook een steward de flappen voor ramen dicht te doen en de klamboe te sluiten. We horen de dieren overal en er lopen overal bavianen en blauwbalapen. Het is hier echt geweldig. We zijn heel benieuwd hoe we vannacht slapen met al die vreemde geluiden.

Ooievaars












Vuur maken 










Interieur tent

Tent


Geen opmerkingen: