Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

donderdag 18 juni 2015

Zakynthos-stad, langs de kust naar Chartata












23,7 km; 6 uur 37 minuten



Eigenlijk wilden we vandaag de berg op, naar het plaatsje Loucha, maar bijna alle voorspellingen voor het weer geven regen en onweer op. En aangezien we niet met onweer onbeschut op een helling willen zitten, blazen we dat plan voor nu even af. We gaan met de taxi naar Zakynthos-stad en zullen langs de kust terug lopen. Het is een leuke wandeling die wij al eerder hebben gedaan maar Petra en Ben nog niet. En dus wandelen wij dat stuk ook nog graag een keer, het is toch iedere keer weer een beetje anders.
Om 9 uur is de taxi er op de afgesproken tijd en brengt ons naar het busstation. De chauffeur is lekker aan het kletsen en vraagt wat onze plannen zijn vandaag. Als we hem vertellen dat we gaan lopen vanuit de stad naar Chartata verklaart hij ons kompleet voor gek, zet Leo zijn petje af en voelt aan zijn voorhoofd. Het sist volgens hem. En of we dat vaker doen, en of we wel genoeg water drinken, en of we wel rusten als we moe zijn. Het maakt niet uit dat we hem vertellen dat we dit veel vaker doen, volgens hem zijn we knettergek. Maar ja, voor ons is het redelijk normaal, nou ja, normaal?
We starten dus bij het busstation, het is wel wat bewolkt en het heeft hier vanochtend flink geregend, want de straten zijn goed nat. We lopen door de straten van Zakynthos-stad, waar de winkels net open zijn. Even later lopen we langs de haven en we komen langs het Solomosplein, waarvan we al hadden gehoord dat het helemaal op de schop ging. Er staan nu hekken omheen en misschien wordt het wel mooi, maar daar is nu nog niets van te zien.
We lopen verder langs de haven en het water. Eerst lopen we vooral noordelijk, maar even later maken we een bocht. In die bocht, in Akrotiri, staat een klein kerkje, de Panagia Krioneritisa. Bij de andere keren dat we hier kwamen was altijd de deur gesloten, nu staat hij open. Natuurlijk kijken we even om een hoekje. Er staat een meneer en we vragen of we even binnen mogen kijken. Ja, natuurlijk! Het lijkt of het kerkje niet meer wordt gebruikt. De stoelen staan opgestapeld langs de kant en er staat rotzooi, maar het gedeelte van het altaar en de iconen is mooi. De meneer vertelt ons dat hier in 1580 een klooster is gebouwd en dat heeft er gestaan 1953. Toen was hier op Zakynthos een enorme aardbeving die heel veel heeft verwoest. ook dit klooster dus, maar het kerkje staat nog. Toch aardig om even te weten.
Verder gaat de wandeling langs de olijven en dan moeten we toch ook weer wat klimmen want we moeten over een heuvel heen om bij Tsilivi te komen. Als we boven zijn hebben we een mooi uitzicht over dit drukke toeristenplaatsje. Beneden gekomen besluiten we om dit keer eens zo ver mogelijk langs het strand te lopen. En dat lukt een heel eind. Als het echt niet meer gaat omdat er alleen nog rotsen zijn, lopen we een straatje in om daar de oorspronkelijke route weer op te pakken, inmiddels zijn we in Planos. De hele route gaat vandaag over asfalt. Het eerste gedeelte is het nog wel wat druk, maar later valt het wel mee.
We wandelen rustig verder volgens de route op de gps, de route die we dus in eerdere jaren ook hebben gelopen. We slaan een smaller weggetje in dat bij het strand eindigt, maar verder langs het strand gaat niet want er zijn ook rotsen en het water komt tot daar aan toe. Wij herinneren ons dat we een vorige keer over het grasveld zijn gelopen. Ok doen we dus weer. Ja, hadden we gedacht, de man op de uitkijktoren vertelt ons dat dit privéterrein is, een resort dus, en dat wij niet welkom zijn. Goed, terug dus naar de weg. Het betekent weer eens een stukje omlopen. Maar het lukt allemaal wel. Dan wordt de route ineens wat bekender en Petra weet dat we op die plek vorig jaar hebben gelopen vanuit de huisjes van Ilyessa. We besluiten daarom om het drankje en het hapje uit te stellen tot we bij de leuke taverne van Psarou zijn. Daar eten en drinken we dus iets. Het waait heel flink, er zijn koppen op de golven maar het is een heerlijk plekje. Gesterkt en gelaafd gaan we verder, langs Amoudi, het oude Alikanas en langs het strand van de baai bij Alikanas. Dan zijn we weer in Alykes, nog even een laatste "klimmetje" en we zijn weer thuis. Snel omkleden en dan nog even een duik in het zwembad.
Het was weer een lekkere wandeling, het weer viel gelukkig erg mee, geen regen, wel veel wind. Nu ik dit zit te schrijven voel ik dat de wind wel wat fris is nu, dus waarschijnlijk gaat er vanavond wel weer een vestje aan.
De haven van Zakynthos-stad
Gelukkig is dit gedeelte van het Solomosplein nog intact
Eén van de straatjes in Zakynthos-stad
Sfeerplaatje
Haventje in griekse kleuren
Taverne Portofino met de lege flessen oogst
Het kerkje met de open poort
en het interieur
Uitzicht over Tsilivi
Overleg?
De uitstekende rots bij Planos
Leuke muurschildering bij een taverne
Mooi
Bij Taverne Psarou
Drosia
Taverne Psarou, het rode stipje is Petra.
Leuke spiegel
Amoudi

Geen opmerkingen: