Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 20 maart 2022

Dag 8 naar Hammerfest en verder

Vlak voordat we in Hammerfest aanmeren, wordt er energiekoffie geserveerd op het achterdek. Er staat een heel flinke wind die recht op de boeg staat, het regent soms, en het is koud, gelukkig kun je op het achterdek uit de wind staan. Die energiekoffie bestaat uit koffie, chocolademelk, cayennepeper, gember en een klein beetje suiker. En het is echt lekker😋

In Hammerfest aangekomen lopen we met de tourleider mee naar een monument, dat is geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Geodetische boog van Struve is een internationaal project dat in 1845 werd opgezet door de Duitse astronoom Friedrich Georg Willhelm von Struve. Hij wilde de vorm en omvang van de aarde in beeld brengen door de afstand te meten van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. Er werden een aantal meetpunten geplaatst langs deze afstand van bijna 3.000 kilometer die Noorwegen, Zweden en Rusland doorkruist. In Noorwegen kun je op vier plaatsen geodetische punten van Struve vinden. Meridianstøtten op Fuglenes in Hammerfest en de bergtoppen Lille-Raipas/Unna Ráipásaš in Alta, Luvddiidčohkka (Lodiken) in Kautokeino en Bealjášvárri/Muvravárri, ook in Kautokeino. De Meridianstøtten is een bijzonder populaire, unieke bezienswaardigheid en is daarnaast ook het noordelijkst gelegen van alle meetpunten. Het project duurde bijna 40 jaar en was het eerste internationale project waaraan Noorwegen als natie deelnam. De Noorse meetpunten zijn sinds 2005 opgenomen op de Werelderfgoedlijst, samen met nog 32 andere in andere landen.

Verder zijn er vandaag 2 praatjes, één over scheepskaarten, navigatie en de brug op een schip, de ander over de Trollfjord, trollen en de veldslag van de trollen. Bijna iedere dag is er een kort praatje geweest over een interessant onderwerp. Leuk. 





Deze hond is aan het oefenen om een slee te trekken, de autoband zit aan zijn tuig vast. 



Geen opmerkingen: