Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

donderdag 13 juni 2013

Back to the roots - excursie


We hebben vandaag een geweldige excursie gedaan. We zijn net als afgelopen zondag met een minibus op stap geweest, een excursie georganiseerd door Nefis Travel Zakynthos. Jackie Boots, een Nederlandse die al jaren met haar Griekse man op Zakynthos woont, is onze gids vandaag en zij zijn eigenaar van Nefis Travel. Ik neem de beschrijving van de tour over van hun site, met wat aanpassingen van onze kant.

Onze eerste stop is bij het dorpje Tragaki daar hebben we door het dorpje gelopen, we hebben kennis gemaakt met het dagelijkse dorpsleven en de lokale bevolking. We komen in de oudste supermarkt annex koffiehuis van het eiland Zakynthos. We wanen ons eventjes helemaal terug in de tijd. Tragaki ademt de Griekse historie. Jackie laat ons verschillende fruitbomen en struiken zien die in de tuinen en langs de weg groeien. En vanaf een andere plek hebben we een mooi uitzicht over het midden van het eiland.

Op weg naar het Noorden hebben we een fotostop op een prachtig plekje, maar die plek is vlakbij Archontiko en ligt op veel routes die we hebben gelopen, dus wij hebben dáár dit keer geen foto's gemaakt.

We hebben de sfeer van het oude Zakynthos inmiddels te pakken omdat Jackie veel vertelt over het eiland. Hier en daar gaat er een mythologische vertelling tussendoor en onderhand rijden we door naar Orthonies. Wij zijn er op eerdere wandelingen al geweest en ook deze vakantie met Petra en Ben waren we er al. We drinken de eerste koffie in dezelfde taverne als eerdere keren en we worden rondgeleid door het leuke folkloristische museum annex oude olijfoliefabriek. Ook bezoeken we het oude kruidenierswinkeltje, de pandapolio van opa Nionos.

Dan gaan we richting het spectaculaire uitzicht op het beroemde Scheepswrak van Zakynthos. Elke keer staan we weer versteld van de kleuren van het kristalblauwe water. Ook horen we het bijpassende verhaal van deze piratenboot.

We  maken een tussenstop bij het klooster van de heilige Georgos, waar Jackie van de kloosterling Theodosis de sleutel heeft gekregen van het klooster en zij vertelt er ook over. Het is een plaats om niet meer te vergeten, de geschiedenis en de rust die we ervaren op dit spirituele plekje is heel bijzonder en voor de Grieken is het in de zomer zelfs een plek om een bedevaart naartoe te maken.

Onze volgende stop is bij Thassia en haar moeder die ons bij hun marktkraam Grieks hapjes serveren. We proeven en genieten van dorpsbrood gedrenkt in olijfolie met lado-tiri (de typische Zakynthische kaas), olijven en een snufje oregano. We snoepen van amandelen in een suikerlaagje en sesamzaadjes in honing. Daarbij natuurlijk een proefje van wijn.

Om ongeveer twee uur rijden we naar Kampi en is het tijd voor de lunch. We genieten van de maaltijd en de drankjes en het nagerecht wordt begeleid door live muziek. De echte volksliedjes ‘de Kantades’ en andere bekende Griekse geluiden worden leuk gebracht door een ober met gitaar en onze eigen Jackie.

We zetten onze eilandtour voort richting het zuiden van het eiland, waar we tijd hebben om te genieten van het adembenemende gebied van het pittoreske havenplaatsje Limni Keriou wat ligt aan de beroemde Baai van Laganas. We eten daar een ijsje en worden daarna weer terug gebracht naar onze begin plaats Tsilivi. En dan brengt Jackie ons vieren weer terug naar Chartata.

We hebben een geweldige dag gehad, want ondanks dat we op heel veel plaatsen al eens zijn geweest, horen weer nieuwe dingen en de verhaaltjes maken het helemaal af.


Verse vis wordt verkocht vanuit de auto
In het museum in Orthonies
Het scheepswrak van Navagio
Jackie met Jimmy Carter
Er wordt van alles verkocht langs de weg, ook meneer Tutti Frutti doet dat
en nog meer kraampjes
De lunchplek bij Kampi
Het uitzicht vanaf Kampi
En duo onbekend, Jackie en Nikos
Schilpad eiland ofwel Marathonissi
In het haventje van Limni Keriou

1 opmerking:

Linda van Hoof zei

Nou ik ben helemaal niks jaloers niet hoor, helemaal niks nie, echt echt ècht helemaal......WEL!!! Hahaha wat prachtig allemaal maar het is jullie gegund!! XXX