Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

vrijdag 10 juli 2020

Peloponnesos en Kreta dag 10 rondje Oost Kreta

Gisteravond lekker gegeten bij Nikos en Katharina van Thallassa in Makry Gialos.
Vandaag maken we een route met de auto. We rijden eerst naar Elounda aan de noordkust van Kreta vlak bij Agios Nikolaos. Het is een plaatsje dat we kennen van de (oude) tv serie "Wie betaalt de veerman (Who pays the ferryman)". We zijn benieuwd of er iets doet denken aan die serie. Er is een taverne die "The Ferryman" heet, maar die is nog niet open. We lopen over de boulevard en kijken uit op het eiland Spinalonga. Spinalonga werd in 1903 door de regering van Kreta aangewezen als leprakolonie, waar mensen met lepra naartoe verbannen werden en waar zij geisoleerd van de buitenwereld moesten leven.  De leprakolonie op Spinalonga bleef bestaan tot 1957.
Daarna rijden we via het noordoosten naar het dorp Kavousi, daar staat een heel oude olijfboom waar we vanuit het dorp naar toe klimmen en wandelen.  Dit zou zomaar de oudste olijfboom kunnen zijn, wat altijd moeilijk te zeggen is, maar het is zeker een indrukwekkende boom! De monumentale olijfboom van Kavousi heeft een omtrek van 22 meter. Deze boom is ongeveer 3.300 jaar oud!
De route gaat verder naar Sytia. Onderweg vallen vooral de kale rotsachtige bergen op om ons heen. Maar langs de weg staan heel veel Oleander struiken en allemaal volop in bloei. Dat maakt dat zelfs in de auto de geur doordringt. Als we verder doorrijden naar Vai maken de Oleanders plaats voor tijm, en ook van die geur is de lucht doordrongen. Heerlijk. Als we in de buurt van Vai komen groeien er ineens honderden palmen en het is bijzonder om daar te zijn. We gaan even kijken op het strand dat hier bekend staat als Palm beach. Het ziet er echt tropisch uit.
Op de terugweg stoppen we nog even om een foto te maken van het Tolpou klooster en dan rijden we weer naar Makri Gialos.
Vanavond eten we weer bij Anna van restaurant Paradise. En het was weer heerlijk. Afscheid nemen is altijd weer moeilijk als je net aardige mensen hebt leren kennen. Het is niet anders.
De foto's van alle blogs kan ik pas later toevoegen omdat ik mijn eigen laptop niet heb meegenomen. Dus even geduld daarvoor

Elounda

Spinalonga, het lepra-eiland voor de kust bij Elounda

Kavousi

En nog eens maar nu van ver daarboven

Echt wel een hele grote, en ik bedoel die olijfboom
Heel veel Oleanders langs de weg

Vlak bij Vai

Vai

Paarse bollen, allemaal tijm

Het klooster van Tolpou

Geen opmerkingen: