Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zondag 12 juli 2020

Peloponnesos en Kreta dag 12 Chania

Gisteravond hebben we heerlijk gegeten bij een restaurant in de buurt. Toen we net toe waren aan een dessert kwam de medewerker aan met plakjes van een bijzondere koek en stukjes watermeloen en alweer een klein flesje raki. Inmiddels beginnen we een beetje aan de smaak te wennen. Na even neuzen op internet bleek dat er Turkse en Griekse raki is. Bij deze de uitleg:

De nationale drank van Kreta is raki (of tsipouro / tsikoudia). Dit is een sterke heldere drank die ongeveer 40% alcohol bevat. Het wordt gedistilleerd uit de drab die overblijft nadat de wijn uit druiven is geperst. Deze drab wordt de wijnmost genoemd.
De eerste Griekse raki werd in de veertiende eeuw gemaakt door monniken in de provincie Macedonia in het noorden van Griekenland. Van daaruit werd de drank bekend door heel Griekenland. Vooral in arme regio's begon men destijds de drank te produceren.
Raki is de Turkse naam voor een soortgelijke drank, maar deze naam gebruikt men ook op Kreta. De Turkse raki wordt gemaakt van pruimen en vijgen in plaats van wijnmost. Men denkt dat de naam raki uiteindelijk uit Irak (Iraqi) afkomstig is. 
Overal op Kreta wordt raki geproduceerd en veel kleine dorpjes kunnen over een, al dan niet legale, distilleerderij (of Rakizio) beschikken. Wijnboeren sparen de wijnmost op in grote tanks bij hun boerderij. De most wordt hierin ongeveer een maand lang opgeslagen, midden in de zon, zodat de boel al een beetje kan gisten. Hierna brengen de wijnboeren de wijnmost naar de distilleerderij in hun dorp, waarna er drank van gestookt wordt. Hierna wordt de wijnoogst natuurlijk gevierd, waarbij grote familiefeesten worden georganiseerd.
De distillatie van de most neemt ongeveer drie uur in beslag. Hierbij wordt de drank tweemaal gekookt, waardoor alle voor mensen giftige stoffen, zoals methanol, uit de drank verwijderd worden. Aan het begin van de distillatie komt er drank met een hoog alcoholpercentage uit de distillatietank. Later neemt het percentage steeds verder af. Aan het eind wordt alle drank door elkaar gegooid, zodat het alcoholpercentage rond de 40 ligt. Maar, een (veel) hoger percentage is natuurlijk ook mogelijk.
Raki heeft een zeer sterke smaak en voor ongeoefende drinkers is het misschien moeilijk een borrelglas van het spul binnen te houden. Raki is soortgelijk aan ouzo zonder de smaak van anijs of grappa. De smaak lijkt een beetje op gin / wodka. Men zegt dat wanneer je goede zuivere raki drinkt je de volgende dag geen kater krijgt. Het is onbeleefd om een glas raki af te slaan wanneer het aangeboden wordt. Wanneer je echt geen raki meer hoeft, is het verstandig het glas niet helemaal leeg te drinken. Anders zal de gastheer uit beleefdheid het glas bij blijven vullen.

Tot zover de raki. Vandaag brengen we een deel van de middag door in het zwembad. Rond 16u kleden we ons om en maken we een stadswandeling door Chania. We gaan zo laat omdat we vandaag willen eten in het oude centrum en het is toch een paar km lopen. We willen niet met de auto gaan omdat we altijd wel een wijntje drinken (of iets sterkers😁). En we eten heerlijk midden in het centrum bij een leuk restaurant en weer krijgen we een dessert en een klein flesje raki van het huis. Chania is een leuke oude stad met veel gebouwen uit de Venetiaanse tijd maar ook zijn er opgravingen uit veel oudere tijden. Een mooie haven is er ook, dus al met al lopen we weer ruim 11 km en zijn om 21.30u weer in ons hotel. 

Een prachtig, witte Bougainvillea

Het oude gedeelte van ons hotel (hotel Oasis)

En de oude poort naar het hotel

Bij de oude Venetiaanse haven van Chania

Bij de oude Venetiaanse haven van Chania

Bij de oude Venetiaanse haven van Chania

Op de pier bij de oude haven

Uitzicht op de haven vanaf de (nu nog) lege terrassen

Chania


Geen opmerkingen: