Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

zaterdag 4 juli 2020

Peloponnesos en Kreta dag 4 naar Monemvasia

Na een heerlijke nachtrust ontbijten we op het terras van het hotel, heel uitgebreid en heel lekker. Als we afrekenen denken we dat er iets is vergeten op de rekening. Voor €92 hebben we een kamer gehad, drankjes gistermiddag, een heerlijke maaltijd met wijn en ouzo en vanochtend een uitgebreid ontbijt. Mystras Inn, het was geweldig.

Vanuit Mystras rijden we zuidwaarts en gaan naar de grotten van Diros. De Diros grotten, ook wel Vlychada cave genoemd, liggen ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Areopoli. Ze behoren tot de mooiste druipsteengrotten van Griekenland en liggen niet ver van het dorpje Pyrgos Dirou. Uniek in deze druipsteengrotten is dat je niet te voet, maar per bootje door de grotten gaat. Na zo’n 25 minuten varen meer je weer aan en dien je het laatste gedeelte van de grot te voet af te leggen. In totaal is de lengte van de Diros grot is 14 kilometer en werd in 1900 pas ontdekt. Pas in  1967 waren deze grotten toegankelijk voor het publiek. Er zijn stalactieten gevonden op een diepte van 71 meter. Vroeger stond het zeewater in de baai van Dirou (Diros) namelijk een stuk lager. De toeristenroute heeft een lengte van 1.500 meter, waarvan 1.300 meter met de boot en 200 meter te voet wordt afgelegd.

Na een verfrissend drankje rijden we een stukje over de route terug en gaan dan richting Monemvasia. Monemvasia is een oud dorp gelegen op een rotsachtige eiland voor de kust van het dorp Gefira. Het wordt ook wel “Gibraltar” van Griekenland en omringd door de stenen muur is het net een vesting. Vanuit Gefira kun je Monemvasia niet zien. Het ligt namelijk verscholen achter de grote rots van 300 meter hoog. Gefira is het nieuwe dorp en Monemvasia het oude dorp. Ze zijn met elkaar verbonden door een dam. Vertaald uit het Grieks staan mone en emvasi voor “enkelvoudige toegang”.
Vanaf het balkon van onze kamer zien we de enorme rots. Later op de middag gaan we erheen om te kijken en te eten.
En dat heben we gedaan. We hebben gedoold in de talloze kleine straatjes en hebben genoten. Heerlijk gegeten in restaurant Matola en toen we in het hotel aankwamen kregen we een drankje van het huis, wat we hebben op gedronken op ons eigen terras. Weer een heerlijke dag.


De Diros grotten bij Pyrgos Dirou

De Dirosgrotten

He, nóg een schepswrak

Blazenboom of Koelreuteria (dank Peet en Ben)
Het ziet er leuk uit, net ballonnetjes


Links de grote grot waarachter Monemvasia ligt


Monemvasia

Monemvasia

Smalle straatjes in Monemvasia

Een piepklein binnentuintje in Monemvasia

Monemvasia


Vanuit onze hotelkamer in hotel Panorama




Geen opmerkingen: