Wij weten dat er veel zaken zijn in het leven waar je bij moet stilstaan. Maar het is ook zo ontzettend belangrijk dat je geniet van het leven, als het nog kan.
'Pluk de Dag', 'Carpe Diem', 'Geniet van elk moment', 'Pak wat je pakken kunt' en ga nog maar even door.
Geniet van het leven zolang je kunt, misschien heb je straks niet meer de mogelijkheid. En dan kun je tenminste zeggen: ik heb eruit gehaald wat erin zit.

woensdag 8 juli 2020

Peloponnesos en Kreta dag 8 naar Makry Gialos, Kreta

En dan zijn we om 6 uur, vroeg dus, op Kreta. Om 7.30 staan we voor de poort van Knossos die om 8u opengaat. We heben nog niet ontbeten, maar er zijn nog geen restaurants open. Iemand die staat te vegen vertelt de er binnen de hekken van het oude Kossos wel een restaurant is. Om 8u zijn we de eerste bezoekers. We lopen rond tussen de oude resten, ook hier is het bijzonder om te zien. Als je gek bent van historie en oudheid dan ben je hier waarschijnlijk uren zoet.
De Minoïsche paleisstad Knossos is het beroemdste opgravingsterrein van Kreta. Het wordt beschouwd als de oudste stad in Europa en was eeuwenlang ook de grootste. De eerste bewoners vestigden zich er rond 7000 voor Christus (v.C.) en in ongeveer 1900 v.C. werd het eerste paleis gebouwd op de lokale heuvel. De huidige overblijfselen zijn van de tweede versie. Deze was op veel grotere schaal gebouwd nadat de eerste werd verwoest door een aardbeving. In de hoogtijdagen woonden er 100.000 mensen in het stedelijke gebied er omheen. Tussen 1380 en 1100 v.C. werd het paleis verlaten. Vermoed wordt dat dit te maken had met een van de vele rampen die de regio trof.
Als we zijn uitgekeken gaan we naar het restaurant om te ontbijten en dat is prima. Onze route brengt ons naar de hoogvlakte van Lassithi.
Het Lassithi plateau ligt op een hoogte van 800 tot 900 meter van de zeespiegel en ongeveer 10 kilometer lang en vier tot vijf kilometer breed. Rondom het plateau liggen de Dikti bergen en het hoogste punt dat je kunt zien ligt op 2.148 meter, ook wel Spathi genoemd, in het oosten van Lassithi. In de jaren 50 en 60 stonden er 15.000 windmolens op het Lassiyhi plateau en fungeerde het als windmolenpark om grondwater omhoog te pompen. Het was een van de eerste windmolenparken in Europa. Nu zie je verspreid over het plateau nog diverse overblijfselen van de windmolens en veel molens zijn of worden compleet gerenoveerd.
Via allerlei bochtige wegen rijden we door de bergen naar de zuid-oostkust van Kreta. Hier hebben we voor 3 nachten een appartementje gehuurd en van hieruit zullen we Oost Kreta nog wat verder verkennen. 

Knossos

Knossos

Knossos

Knossos

Knossos

De hoogvlakte van Lassithi met windmolens

Afrodith apartments

Afrodith apartments



Geen opmerkingen: